dinsdag 28 april 2009

Vele handen maken licht werk.

Eindelijk was het dan zover.

Na vele maanden van stukken indienen bij De Bank; geduldig wachten op antwoord van diezelfde bank; nog meer informatie prijsgeven aan De Bank; op verzoek van diezelfde bank noodzakelijke wijzigingen doorvoeren in de bouwtekening- en begroting' een noodgedwongen, maar noodzakelijke wisseling van de wacht van de architect van mijn toekomstige woning hebben moeten ondergaan; een maandenlange zenuwslopende tocht te hebben afgelegd op zoek naar die juiste aannemer - was die langverwachte dag dan eindelijk aangebroken.

30 maart 2009. de start van de bouw van mijn eigen huis. de aannemer is een jonge surinamer(33, hindostaan), met een klein, maar bloeiend bedrijf. Sagar Mangar Construction. Gespecialiseerd in staalbouw. Aangenomen vanwege zijn integere en eerlijke houding, zijn staat van dienst (ben langsgeweest bij objecten die Sagar zijn/ worden gebouwd) , zijn prijs/ kwaliteit verhouding, zijn affiniteit met mijn woningwensen en zijn kennis van staal.... Helaas, nog voor de bouw besloot ik dat dak van staal dat ooit bedacht was door de eerste architect, vanwege budgettaire redenen te laten vervallen. Maar dat ik desondanks met Sagar in zee zou gaan, stond al vast.

Bovendien, veel tijd te verliezen heb ik niet. De eigenaren van het huurhuis waar ik nu nog in woon, willen erin. Of het verkopen. In ieder geval: ik moet er zo snel mogelijk uit. Gelukkig staat de Surinaamse Huurwet mij bij. Ze kunnen mij er niet zomaar uitgooien. Maar een prettig gevoel vind ik het niet. Eigenaren die jou als huurder bijna het huis uit hijgen. Bovendien, na twee inbraken in de afgelopen twee jaar, vind ik het wel welletjes hier op Tammenga.

Het te bebouwen perceel, op de hoek van de Menckenbergstraat en de Adolfstraat, onderdeel van villapark Menckenberg, gelegn langs aan asfaltweg, met weidse vergezichten op grazende koeien en schapen, net op de grens met Paramaribo (echt net!), kocht ik mei 2007 dankzij een financiele injectie van mijn mama. Bijna twee jaar later konden dankzij die financiering van De Bank, de eerste werkzaamheden beginnen. Een tijdperk van ruim anderhalve decennia huizen huren in Nederland en daarna Suriname, is over een aantal maanden voorgoed voorbij!

Die maandag werden de eerste duikers gelegd en het terrein schoongemaakt. De dag daarop was de inrit al helemaal gereed en werd begonnen met dee fundering van het huis dat een totale oppervlakte van meer dan 200 vierkante meter zou krijgen. Dat uitgraven bleek nog geen twee dagen werk voor de 7 arbeiders van Sagar. En toen .... kwam de regen als bakken uit de hemel. Gelukkig was er nog Sagar's shop. Onder zijn leiding werd het betonijzer daar gevlochten. Ook dat was binnen een wip en een zucht gedaan. Nu was het wachten op een zonnige dag. De dag dat de fundering zou worden gestort.

2 opmerkingen:

  1. Spannend! We zijn heel benieuwd naar de uitkomst.
    www.architect.sr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wie was de architect? Is hij /zij ook betrokken bij de uitvoering?
    www.architect.sr

    BeantwoordenVerwijderen